מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

יתרונות סביבתיים באגירת אנרגיה

אגירת אנרגיה היא טכנולוגיה מתקדמת המאפשרת לאגור אנרגיה עודפת ולשחרר אותה בשעת הצורך. טכנולוגיה זו מציעה פתרון חיוני לאתגרים רבים הקשורים במצוקת החשמל שקיימת בישראל. בימינו, קיים חשש כי המשק הישראלי יימצא במשבר מערכתי חסר תקדים בתחום אספקת החשמל ולא יוכל לספק את כל החשמל הנדרש, ולכן – ישנה חשיבות גבוהה לעצמאות אנרגטית שניתן להשיג בזכות מתקן האגירה. כמו כן, המערכת מסייעת לייצוב תדר החשמל, מייצרת ארביטראז' כלכלי ומשמשת כתחליף גיבוי.

בנוסף לכל אלו, למערכת האגירה יש תרומה גדולה לאיכות הסביבה ולשימוש בר קיימא במשאבי הטבע. בהינתן מצב שבו צרכני החשמל יידעו לנצל את החשמל שנאגר בשעות השפל (כאשר השימוש נמוך) אנו נראה מצב של שימוש פוחת בגז ובחומרים מזהמים אחרים, ונוכל להבחין בהפחתת גזי חממה – דבר שמהווה חלק בלתי נפרד מהמאבק העולמי במשבר האקלים. 

נושא משבר האקלים נמצא על סדר היום העולמי והישראלי כבר שנים רבות. תחת חסותו עולה שוב ושוב השיח הנוגע לאנרגיה מתחדשת, אגירת אנרגיה ובכלל ייצור ושיווק של חשמל ירוק. אבל מה המשמעות של כל המונחים האלו, מה זה בדיוק אומר? ואיך זה משפיע עלינו, כצרכנים, כחלק מתעשייה זו או אחרת?
 

עובד חשמל

החשיבות הסביבתית באגירת אנרגיה

חסכון בעלויות

מעבר לכל היתרונות המשמעותיים שצוינו לעיל, אגירה היא לא פחות מאשר כלי שיודע להניב רווחים ולחסוך בעלויות החשמל. הדבר רלוונטי בעיקר עבור צרכני חשמל גדולים כמו מפעלים, מבני תעשייה, בנייני משרדים ומרכזים מסחריים.  

למעשה, האגירה מאפשרת לצרכן לצרוך חשמל אך ורק בשעות השפל (בהן החשמל זול) ולהימנע מצריכה מרובה בשעות הפסגה (בהן החשמל יקר). 
בנוסף, בעתות משבר והפסקות חשמל – האגירה יכולה להוות כלי גיבוי משמעותי ולהחליף, הלכה למעשה, את הגנרטורים שמזהמים, מרעישים ובעיקר – יקרים.

 

אגירת אנרגיה משפרת את החוסן הלאומי

עצמאות אנרגטית הינה דבר ירוק, מועיל וכלכלי. כפי שנכתב לעיל, מערכת האגירה יכולה לשמש גיבוי בשעות משבר ומצוקה, והדבר הופך להיות קריטי כאשר מדובר במדינת ישראל שלנו, שמוקפת באיומים על שגרת החיים מדי יום ביומו. עצמאות אנרגטית זו, היא כלי חשוב עבור המדינה, לא פחות מאשר האזרחים והגופים העסקיים שפועלים בה. מדובר באינטרס מובהק של מדינת ישראל לאפשר ולקדם כמה שיותר מתקני אגירה שיוכלו להפחית את העומס מרשת החשמל ולהוות גיבוי למערכות חיוניות בחצרות הצרכנים בשעות חירום. מערכות אגירה הן מערכות מבוזרות, הפזורות באזורים שונים ומרובים במדינה. על כן, פגיעה מכוונת בהן תהיה קשה עשרות מונים מאשר פגיעה בתחנת כוח גדולה אחת.

אנו עדים לעלייה במעורבות של המדינה בתהליכים הקשורים באגירת אנרגיה. תמריצים והחלטות שמתקבלות על מנת לעודד שימוש במערכות אגירה – הן הוכחה חותכת לכך שהמדינה רואה באגירה כלי מכריע בהתמודדות מול האיומים הרבים ובחוסן הלאומי. הדבר נכון על אחת כמה וכמה, כאשר לוקחים בחשבון את משאבי הטבע המצומצמים של מדינת ישראל. עצמאות אנרגטית היא הכרח.  
 

פחות זיהום אוויר

מעבר ליכולת של אגירת אנרגיה לחסוך בחשמל ולנצל אותו בצורה יעילה יותר. אגירת אנרגיה יכולה לעזור לשלב יותר משאבי אנרגיה סולארית, רוח ואנרגיה מבוזרת. בכך נשפר גם את היעילות של הרשת – נגדיל את הקיבולת של המשאבים הקיימים - ונקזז את הצורך בבניית תחנות כוח חדשות פולטות זיהום וכתוצאה ישירה מכך – נפחית את פליטת גזי החממה (GHG). 
ככל שתמהיל אספקת האנרגיה שלנו נעשה נקי יותר עם משאבים נמוכים וללא פחמן, אחסון אנרגיה עוזר לתערובת האספקה הזו להתפתח בקלות ובאמינות יותר.

כידוע, זיהום האוויר נוצר גם כתוצאה משימוש ברכבים המונעים באמצעות דלק – וגם כאן האגירה מהווה שחקן משמעותי. כמות המכוניות על הכביש גדלה משנה לשנה ואיתה זיהום האוויר. בשנים האחרונות אנחנו עדים לעליה ברכישת ושימוש ברכבים חשמליים והצפי שזה רק ימשיך בשנים הבאות. התפתחות ענף הרכבים החשמליים מציבה אתגרים חדשים הקשורים לטעינת סוללות הרכבים. אגירת אנרגיה יכולה לסייע במענה לתשתיות טעינה יעילות יותר, על ידי אגירת אנרגיה בשעות בהן הביקוש נמוך (לילה) ושחרורה בשעות בהן הביקוש גבוה (יום), ללא השקעה בתשתית חשמלית חדשה לחלוטין, אשר בחלק מהמקרים לא אפשרית כלל.

 

הפחתת זיהום מקורות מים

כמות המים הנדרשת לייצור חשמל סולארי קטנה בצורה משמעותית ממקורות חשמל המבוססים על דלקים פוסיליים. בדרך זו כמעט ואין סיכון למשאבי המים במדינה, שבישראל אינם רבים גם ככה.

 

חסכון במקום

אוכלוסיית העולם רק הולכת וגדלה, כך גם זו בישראל, אך מאידך המקום אינו גדל. אנחנו זקוקים למקום למגורים, לתעשייה, לשמורות טבע, ולכל צרכי חיינו, דבר שהופך את אגירת האנרגיה לבעל חשיבות מהבחינה הזו של חיסכון במקום. 
דרך שימוש במערכות סולאריות ניתן לנצל את המרחב בצורה חכמה. ניצול של שטחים היכולים לשמש שימוש דואלי כמו גגות, שדות, שטחים מדבריים וכדומה, מאפשר לנו לחסוך במקום. 

 

שמירה על משאבי טבע

ייצור חשמל באמצעות דלקים פוסיליים מוביל לכרייה נרחבת ופוגע במשאבי טבע יקרים. אגירת אנרגיה מאפשרת ניצול יעיל יותר של משאבי אנרגיה מתחדשת, ומסייעת בשמירה על משאבי טבע אלו לדורות הבאים.

 

***

חשוב לציין שאגירת אנרגיה אינה פתרון קסם, וישנם גם אתגרים הקשורים ליישומה וכאן בדיוק דוראל אורבן נכנסת לתמונה – מערכת האגירה צריכה להיות מנוהלת על ידי מי שיש לו נסיון לכך. בנוסף, ההקמה של מערכת שכזו היא לא עניין של "זבנג וגמרנו" יש צורך בניהול מערכת חכמה ביותר (EMS – מערכת ניהול אנרגיה) לאורך כל תקופת ההפעלה של המערכת, ביצוע רכש איכותי, שיפור טכנולוגיות מתמיד, מענה לרגולציה משתנה ועוד.

עם זאת, ההשקעה באגירת אנרגיה צפויה להשתלם בטווח הארוך, הן מבחינה סביבתית והן מבחינה כלכלית. ככל שהטכנולוגיה תתפתח והעלות תרד, אגירת אנרגיה תהפוך לכלי חיוני עוד יותר במאבק בשינויי האקלים ובמעבר לעתיד אנרגטי בר-קיימא. היא מאפשרת ניצול יעיל יותר של מקורות אנרגיה מתחדשים, מפחיתה את התלות בדלקים מזהמים, ותורמת לשיפור איכות הסביבה ברמה המקומית והגלובלית. כך, נוכל להשאיר עתיד ירוק וטוב יותר לילדינו, ולילדים שלהם, וזהו, כך נראה, היתרון הסביבתי החשוב ביותר בכל הנוגע לאגירת אנרגיה.